La Vita e Bella!

cof

De zomervakantie loopt op z’n einde. Het dagelijks leven heeft eigenlijk alweer z’n entree gemaakt maar  de herinneringen aan  twee weken in Italie zitten gelukkig nog vers in het geheugen. Het blijft op ‘food’gebied toch altijd wel een walhalla, dat Italie. Deze zomer gekozen voor een plekje bij Fano, aan de Adriatische kust. Vooral heel veel Italianen. Wil je beleven hoe de Italianen vakantie vieren, of zoals wij kennis maken met Italianen en je laten uitnodigen voor een paar avonden Italiaanse gezelligheid met een echt Nonna die de pasta kookt, ga dan vooral naar Fano.  De Nonna (met schort!) was een toevalligheid, ze was mee met haar dochter waar wij  naast stonden op de camping. En Nonna wilde ons met de typisch Italiaanse gastvrijheid van harte uitnodigen voor een avond ‘pasta á la Nonna’. Picknicktafels aan elkaar, nog een paar andere families uitnodigen, google translate bij de hand, plastic bordjes en bekertjes (het gaat niet om de aankleding maar om de gezelligheid),   verrukkelijke pasta… en la vita e bella! De pasta was bereid met een  heerlijke saus met pomodori e pancetta. Eenvoudig maar zeer smaakvol. En met lekker veel formaggio. En flessen bier op tafel. Kortom een fijne avond, waarbij we ons natuurlijk weer vergisten door ons ongegeneerd vol te proppen met die zalige pasta terwijl dat pas de ‘primo’ was, de eerste gang, en er nog twee rondes eten volgden.

Om de smaak van de vakantie opnieuw te proeven, wilde ik thuis de saus van Oma/Nonna proberen te kopiëren. Met de kooklessen van onze Guido nog in het achterhoofd en het kijkje in de keuken bij Nonna leek me dat niet al te ingewikkeld. De Italiaanse keuken is puur en simpel. Ten eerste; wat is het toch heerlijk om met enkel meel, eieren en een snufje zout zulke prima tagliatelle te maken. Ten tweede: Uiteraard is de smaak van Nonna’s pastasaus niet geëvenaard. Toch was het kopietje ook lekker, hierbij het recept om jullie een beetje het Fano-vakantiegevoel mee te geven.

Pasta 4 personen (grote eters):
300 gram meel. Gewoon meel of ‘typico 0′
3 eieren
scheut olijfolie
snufje zout

Saus:
1,5 blik gepelde tomaten
4 tenen knoflook, licht gekneusd
tijm en basilicum, of andere italiaanse kruiden die je in huis hebt. Maakt niet zo uit wat het is.
6 plakjes ontbijtspek (of italiaanse pancetta), in hele kleine stukje gesneden.
peper en zout

Geraspte pecorino/parmezaan. En neem van ons aan: verse kaas is veeeeeeel lekkerder dan die van te voren geraspte parmezaan uit een zakje (maar het kan natuurlijk wel).

Hoe maak je de Pasta:

maak van de meel op een gladde ondergrond, zoals een tafel of keukenaanrecht een bergje met in het midden een kuil, strooi er wat zout overheen. In die kuil doe je 3 eieren en een scheutje olijfolie. Meng met een vork van binnenuit de ei door het meel. Als alles een beetje vermengd is begin je met kneden. Ca. 10 minuten stevig kneden zodat je een elastische deeg krijgt. Maak een bol, pak dit in plasticfolie en laat een half uurtje rusten. Heb je hier allemaal geen zin in, koop dan vooral gewoon pasta in de winkel.

Ondertussen maak je de saus:

Zet een steelpannetje of een kleinere pan op het fornuis. Eerst even volle temperatuur. Doe er een lekkere scheut olijfolie in en zodra dat heet is voeg je de spek toe. Laat even kort uitbakken. Niet keihard gebakken maar nog een beetje elastisch. Dan doe je de gepelde tomaten erbij, de tenen knoflook, peper en zout en de kruiden. Verse kruiden hoef je niet per se heel klein te snijden. Eventueel nog een scheut rode wijn. Hoef niet, mag wel. Temper de temperatuur iets maar het mag best een beetje lekker doorkoken, zodat  inkookt.

Pak de bol pasta en strooi er meel over. Maak de bol enigszins plat en draai door de pastamachine, de minst platte stand (stand 7?). Vouw het deeg even dubbel, of als het scheurt of er wat ruw uitziet maak je er weer een nieuwe rol van, en draai het ca. 6 keer op deze stand door de machine. Zet vervolgens de stand achterelkaar een of twee gaatjes hoger, tot ca. stand 2 of 3. Net wat jij denkt dat goed is voor de tagliatelle of spaghetti. Daarna draai je het door de gewenste pastasoort mal. Hang de pasta even te drogen of leg het op een theedoek en poeder het dan goed in met wat meel zodat het niet gaat plakken. Laat weer even rusten/drogen.

Kook vervolgens in een pan ruim water. Strooi er zout bij. Als het kookt voeg je de pasta toe en kook voor ca. 3 of 4 minuten. Proef vooral voorzichtig of de pasta lekker is (al Dente/bijtgaar). Giet de pasta NIET af.

Roer de saus even door, waarschijnlijk vallen de gepelde tomaten nu zo uit elkaar en is de saus al lekker ingedikt. Haal de knoflookteentjes eruit. Schenk de saus over in een ruimere pan waar de pasta ook in past. Haal de pasta uit het kokende water met een schuimspaan of een pastalepel en schep in de grotere pan waar de saus in zit. Het is helemaal niet erg als er wat pastawater mee komt. Typisch Italiaans! (Italianen gieten namelijk hun pasta helemaal nooit af, da’s typisch hollands). De pasta gaat dus in zn geheel door de saus! De saus wordt dus niet apart geserveerd! (ook weer typische Hollands, dat apart serveren van de saus!). Schep lekker op een bord en doe er royaal kaas over.

Natuurlijk lekker met een salade of tomaat met mozzarella. Die wordt er in Italie nooit bij geserveerd, maar dat doen wij lekker wel!

Buon appetito!!

sdr cofcofsdrcof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>