HOUTGOED DIEPENVEEN www.houtgoeddiepenveen.nl Heldermansweg, Diepenveen.

Geschikt voor groepsaanvragen en bijvoorbeeld ‘koken op hout’, houtworkshop (stoere broodplank maken). Mmmm, wat ruikt dat toch heerlijk dat vers gezaagde hout! Eigenaar/Timmerman/Houthakker Marcel Fiere is de trotse eigenaar van Houtgoed Diepenveen.  Of het nu gaat om meubels, boomverzorging of boomvellingen, haardhout, woonaccessoires, planken, ….als ’t maar met hout te maken heeft. Een veelzijdig bedrijf met een rietgedekte naastgelegen hooiberg waar je sfeervol (binnen) kunt zitten. En ’t mooie is: een bedrijf met een goed verhaal. Er wordt namelijk plaats geboden aan mensen die een duwtje in de rug nodig hebben op het gebied van werk en arbeid(sethos). Een veelzijdige avond, met lekker bezig zijn, een goed verhaal en heerlijk eten. zie www.houtgoeddiepenveen.nl (ook voor kaartje exacte adres).

Kleine Wildenberg, Wildenbergsweg 6 in Diepenveen

De Kleine Wildenberg waar Lars en Margreet van Ginhoven de scepter zwaaien samen met de moeder van Margreet is een Boerderij in Diepenveen waar sfeer, beleving en vrolijkheid voorop staat. Je kan er logeren in prachtige appartementen of in de pipowagen (en lekker plonsen in de hottub), ontspannen, genieten van Salland en het boerenleven. Klein Wildenberg is ook een aantal dagen per week een zorgboerderij; de werkzaamheden worden gedaan met behulp van mensen die in de maatschappij niet (volledig) zelfredzaam zijn. Een goed voorbeeld van ‘de sfeer’ is bijvoorbeeld het prachtige punt ‘Middenin’ een door kunstenaars ontworpen schuilplek midden in het veld waar je kunt zitten om wat te mijmeren, te genieten van het mooie Salland of een vuurtje kunt stoken. Nog niet al te lange tijd fokken ze ook prachtige wolvarkentjes. Zie www.kleinewildenberg.nl (vooral ook om de unieke sfeer te proeven).

Biologische Tuinderij Haverkamp op Landgoed de Bannink, Rodijksweg 5 in Deventer

Heleen Hennink en Jopie Duijnhouwer, hebben allebei een achtergrond in landbouw. Na hun studie tropische plantenteelt hebben ze eerst 12 jaar in verschillende (tropische) landen gewerkt om vervolgens naar ons koude kikkerlandje terug te keren om daar min of meer bij toeval terecht te komen op De Bannink. Hier hebben ze sinds 1998 een tuinderij, heden te dagen volledig biologisch. Naast de daar van oudsher verbouwde aardappelen verbouwen ze nu  veel graan en meer dan 30 verschillende groenten. (ijsberg)Sla, broccoli, raapstelen, mierikswortel…. Het bedrijf is onderdeel van het mooie landgoed De Bannink, zo dichtbij de stad maar redelijk onbekend voor mensen die niet in de directe omgeving wonen. De Tuinderij levert groenten aan biolgische supermarkten en heeft daarnaast een winkel aan huis. Heleen en Jopie leiden je graag rond over het prachtige bedrijf.  Zie www.tuinderijhaverkamp.nl

De Geheime Tuin, Landgoed Zorgvliet Olst , Boxbergerweg 8 in Olst

Dhr. en mevr. Weijers wonen op het werkelijk schitterende landgoed Zorgvliet in Olst. 20 hectare aan tuin, weilanden, bos, landbouwgrond. Kwakende kikkers in de kikkerpoel, waaiend gras, loom grazende Brandrode runderen, paraderende pauwen en een prachtige ommuurde moestuin maken het geheel tot een waar paradijs. Mevrouw Weijers heeft met gevoel voor smaak en historie een naast het landhuis gelegen rijks monumentale Sallandse Hoeve als vakantieverblijf ingericht. In de tuin van deze Hoeve zullen de tafels worden uitgeklapt. De familie zal het verhaal van het landgoed vertellen en we kunnen een bezoekje brengen aan de fraaie moestuin. Zie www.hetslief.nl voor de vakantiewoning en een impressie van het landgoed.

Landgoed de Kranenkamp – Honing

Imker Sigis Sparenberg is een ongelooflijk enthousiaste vertegenwoordiger van het beroep imker. Met passie en tomeloze energie kan hij alles vertellen over bijen, bijenkasten, bijenvluchten, bijenbedreigingen, bijentoebehoren, bijen….bijen..bijen. Ongelooflijk boeiend, de wereld van de bijen. Op landgoed de Kranenkamp bevinden zich enkele kasten. Het mooie van die machtig interessante bijen is dat ze ook nog heerlijke honing produceren. Vanzelfsprekend staat honing dan ook centraal bij het koken. Landgoed de Kranenkamp is eigendom van IJssellandschap en biedt een prachtige locatie voor dit bijen-honing-info-kook-feestje.