La Vita e Bella!

cof

De zomervakantie loopt op z’n einde. Het dagelijks leven heeft eigenlijk alweer z’n entree gemaakt maar  de herinneringen aan  twee weken in Italie zitten gelukkig nog vers in het geheugen. Het blijft op ‘food’gebied toch altijd wel een walhalla, dat Italie. Deze zomer gekozen voor een plekje bij Fano, aan de Adriatische kust. Vooral heel veel Italianen. Wil je beleven hoe de Italianen vakantie vieren, of zoals wij kennis maken met Italianen en je laten uitnodigen voor een paar avonden Italiaanse gezelligheid met een echt Nonna die de pasta kookt, ga dan vooral naar Fano.  De Nonna (met schort!) was een toevalligheid, ze was mee met haar dochter waar wij  naast stonden op de camping. En Nonna wilde ons met de typisch Italiaanse gastvrijheid van harte uitnodigen voor een avond ‘pasta á la Nonna’. Picknicktafels aan elkaar, nog een paar andere families uitnodigen, google translate bij de hand, plastic bordjes en bekertjes (het gaat niet om de aankleding maar om de gezelligheid),   verrukkelijke pasta… en la vita e bella! De pasta was bereid met een  heerlijke saus met pomodori e pancetta. Eenvoudig maar zeer smaakvol. En met lekker veel formaggio. En flessen bier op tafel. Kortom een fijne avond, waarbij we ons natuurlijk weer vergisten door ons ongegeneerd vol te proppen met die zalige pasta terwijl dat pas de ‘primo’ was, de eerste gang, en er nog twee rondes eten volgden.

Om de smaak van de vakantie opnieuw te proeven, wilde ik thuis de saus van Oma/Nonna proberen te kopiëren. Met de kooklessen van onze Guido nog in het achterhoofd en het kijkje in de keuken bij Nonna leek me dat niet al te ingewikkeld. De Italiaanse keuken is puur en simpel. Ten eerste; wat is het toch heerlijk om met enkel meel, eieren en een snufje zout zulke prima tagliatelle te maken. Ten tweede: Uiteraard is de smaak van Nonna’s pastasaus niet geëvenaard. Toch was het kopietje ook lekker, hierbij het recept om jullie een beetje het Fano-vakantiegevoel mee te geven.

Pasta 4 personen (grote eters):
300 gram meel. Gewoon meel of ‘typico 0′
3 eieren
scheut olijfolie
snufje zout

Saus:
1,5 blik gepelde tomaten
4 tenen knoflook, licht gekneusd
tijm en basilicum, of andere italiaanse kruiden die je in huis hebt. Maakt niet zo uit wat het is.
6 plakjes ontbijtspek (of italiaanse pancetta), in hele kleine stukje gesneden.
peper en zout

Geraspte pecorino/parmezaan. En neem van ons aan: verse kaas is veeeeeeel lekkerder dan die van te voren geraspte parmezaan uit een zakje (maar het kan natuurlijk wel).

Hoe maak je de Pasta:

maak van de meel op een gladde ondergrond, zoals een tafel of keukenaanrecht een bergje met in het midden een kuil, strooi er wat zout overheen. In die kuil doe je 3 eieren en een scheutje olijfolie. Meng met een vork van binnenuit de ei door het meel. Als alles een beetje vermengd is begin je met kneden. Ca. 10 minuten stevig kneden zodat je een elastische deeg krijgt. Maak een bol, pak dit in plasticfolie en laat een half uurtje rusten. Heb je hier allemaal geen zin in, koop dan vooral gewoon pasta in de winkel.

Ondertussen maak je de saus:

Zet een steelpannetje of een kleinere pan op het fornuis. Eerst even volle temperatuur. Doe er een lekkere scheut olijfolie in en zodra dat heet is voeg je de spek toe. Laat even kort uitbakken. Niet keihard gebakken maar nog een beetje elastisch. Dan doe je de gepelde tomaten erbij, de tenen knoflook, peper en zout en de kruiden. Verse kruiden hoef je niet per se heel klein te snijden. Eventueel nog een scheut rode wijn. Hoef niet, mag wel. Temper de temperatuur iets maar het mag best een beetje lekker doorkoken, zodat  inkookt.

Pak de bol pasta en strooi er meel over. Maak de bol enigszins plat en draai door de pastamachine, de minst platte stand (stand 7?). Vouw het deeg even dubbel, of als het scheurt of er wat ruw uitziet maak je er weer een nieuwe rol van, en draai het ca. 6 keer op deze stand door de machine. Zet vervolgens de stand achterelkaar een of twee gaatjes hoger, tot ca. stand 2 of 3. Net wat jij denkt dat goed is voor de tagliatelle of spaghetti. Daarna draai je het door de gewenste pastasoort mal. Hang de pasta even te drogen of leg het op een theedoek en poeder het dan goed in met wat meel zodat het niet gaat plakken. Laat weer even rusten/drogen.

Kook vervolgens in een pan ruim water. Strooi er zout bij. Als het kookt voeg je de pasta toe en kook voor ca. 3 of 4 minuten. Proef vooral voorzichtig of de pasta lekker is (al Dente/bijtgaar). Giet de pasta NIET af.

Roer de saus even door, waarschijnlijk vallen de gepelde tomaten nu zo uit elkaar en is de saus al lekker ingedikt. Haal de knoflookteentjes eruit. Schenk de saus over in een ruimere pan waar de pasta ook in past. Haal de pasta uit het kokende water met een schuimspaan of een pastalepel en schep in de grotere pan waar de saus in zit. Het is helemaal niet erg als er wat pastawater mee komt. Typisch Italiaans! (Italianen gieten namelijk hun pasta helemaal nooit af, da’s typisch hollands). De pasta gaat dus in zn geheel door de saus! De saus wordt dus niet apart geserveerd! (ook weer typische Hollands, dat apart serveren van de saus!). Schep lekker op een bord en doe er royaal kaas over.

Natuurlijk lekker met een salade of tomaat met mozzarella. Die wordt er in Italie nooit bij geserveerd, maar dat doen wij lekker wel!

Buon appetito!!

sdr cofcofsdrcof

Niet meer te stoppen!!!

Cornelis Troost

Zoals al eerder aangegeven verdiepen we ons in eet-en tafelcultuur. Wel vooral bij de ‘gegoede burgerij’ , bij de adel op landgoederen en kastelen. We lezen en (be)zoeken alles wat los en vast zit over dit onderwerp; (kook)boeken, lezingen, tentoonstellingen (Nederland Dineert, Gemeente Museum Den Haag, ook een fantastisch boek bij), …….We zijn niet meer te stoppen!!
Omdat het allemaal zo boeiend is en we dat graag willen vertellen, delen, laten weten, ….zijn we bezig met het ontwikkelen van een interactieve, belevingsvolle lezing hierover. En die valt te boeken! Binnenkort meer….!

 

 

Meedenken

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Zo leuk! Steeds vaker worden we gevraagd mee te denken over allerlei ontwikkelingen. Op eetgebied, op workshopgebied, voor landgoederen, boerderijen. Bestaande concepten of juist nieuwe ideeën.  En   daar krijgen we zelf ook weer veel energie van. Lekker aan de keukentafel en brainstormen over wat mensen leuk vinden of vooral wat we zelf leuk vinden en waarvan we hopen dat het andere mensen ook aanspreekt. En met elkaar krijg je de mooiste ideeën. Zo bijzonder hoe dat werkt, op het laatst weet niemand eigenlijk meer wie er over begon maar ligt er toch een bijzonder nieuw idee, plan of aanpak op tafel waar iedereen zich bij betrokken voelt. En dan nog gaan   uitvoeren. Dat wel.  Want bedenken is één ding, maar ….aan de slag!

 

Koken door de eeuwen heen op Landgoed De Haere

De haere

De Dames verdiepen zich steeds meer in eet- en tafelcultuur. Boeiend, interessant, grappig, verrassend, …kortom er valt zo langzamerhand door ons heel wat over te vertellen. En dat doen we graag. Deze woensdag in januari hebben we een workshop gegeven  op landgoed De Haere in Olst. Met elkaar koken en eten in een prachtige omgeving, recepten van weleer (wel aangepast aan deze tijd, want de hoeveelheden van vroeger waren enorm) en gelardeerd met allerlei ‘wist-je-dat-jes’ van weleer. Wist je bijvoorbeeld dat de kinderen in vroegere tijden aan tafel moesten staan? Of dat hutspot eigenlijk uit Spanje komt? Dat er voor de jonge adellijken speciale snijcursussen werden gegeven zodat zij aan tafel de varkenskop zo kunstig mogelijk konden laten opdienen? …kortom het was ‘eene vermaecklijke avond’

Landgoed De Kranenkamp

Al eens eerder bezocht maar weer heel goed bevallen: Landgoed de Kranenkamp in Diepenveen. Het wordt bijna eentonig maar ja, ‘t was toch echt weer een prachtige avond met de Bij in de hoofdrol! Dankzij Imker Nienke weer een stuk wijzer!

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES  SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURES

Twee fantastische avonden bij Landgoed Zorgvliet

Twee avonden achter elkaar mochten we onze mobiele keuken opslaan op Landgoed Zorgvliet in Olst. Zwoele avonden met geweldige gastvrouw- en heer: de eigenaren, familie Wijers.
Het was genieten!
SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES

Met de Groeten van de Groenten

Jaaaaa! Daar was ie!!!! Die zwoele zomeravond met ondergaande zon, wuivend graan en tinkelende glazen. Wat een fantastische middag en avond hebben we gehad bij biologische tuinderij De Haverkamp op de Bannink. Al tijdens de hartelijke ontvangst door Jopie en Heleen, de eigenaren, wisten we dat dit een avond met een gouden randje zou zijn. Of een avond met een groenten randje. We moesten op deze warme zomerdag extra koeling inzetten en de boomgaard waar we gepland hadden onder de appelbomen te gaan zitten bood zelfs niet genoeg verkoeling. Jopie zaagde spontaan een grote tak van een andere hoge boom zodat we perfect eronder terecht konden om het eten te kunnen bereiden en aan tafel te gaan.

De rondleiding door Heleen was uitgebreid en informatief. Iedereen was onder de indruk van de grote hoeveelheden groenten (SLA!) die er worden verbouwd en afgezet. Uiteraard bevatte het hele menu de heerlijke producten die op De Haverkamp te koop zijn. Omdat het de laatste reguliere workshop voor de zomervakantie was én prachtig weer,  was iedereen echt al een beetje in een uitgelaten zomervakantiestemming. Gelukkig hebben we de fotos nog!

Fijne zomer gewenst,
zonnige groet van De Dames
SAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURES

Vrolijk van de aanvragen!

We zijn echt reuze vrolijk! Het is zo leuk en het geeft zoveel energie wanneer je met iets begint, en het blijkt dat mensen het echt waarderen en ervan genieten.  En dan vinden we het ook nog zelf heel leuk om te doen! De laatste tijd krijgen we namelijk steeds meer aanvragen voor extra workshops en nu ook voor catering. Niet omdat we advertenties zetten of omdat we een flyerbombardement boven Deventer hebben uitgevoerd maar via mond tot mond reklame. Dat is de beste reklame!  Er zijn zelfs  deelnemers aan de reguliere workshops die zich al drie keer hebben ingeschreven en telkens weer nieuwe mensen meenemen. Fans! En absolute ambassadeurs. En daar zijn we hartstikke trots op. We glimmen er zelfs een beetje van. Dus vanaf hier, dank voor het vertrouwen en nu we toch aan het bedanken zijn, vooral dank aan alle locaties waar we te gast mogen zijn en waar we als voorgerecht van die prachtige verhalen te horen krijgen!

Jet & Jentien

DSCN2324

 

Samenwerking met Houtgoed Diepenveen

We werden benaderd door een clubje, bestaande aan 13 frisse leuke jonge mannen en hun even leuke vrouwen die met elkaar eens in de zoveel tijd een  bijzonder samenzijn organiseren. Onze offerte waarbij we een workshop ‘borrelplank’ oftewel hapjesplank maken combineerden met een gezamenlijke maaltijd in een speciaal voor de gelegenheid aangeklede hooiberg bij www.houtgoeddiepenveen.nl, viel dan ook in goede aarde. En wat was het gezellig! De groep werd gesplitst in een houtbewerkingsploeg en een kookploeg. Waar gehakt wordt vallen spaanders; de borrelplanken werden met veel enthousiasme totaal naar eigen inzicht geschuurd, gefreesd en geboord en de kookploeg ging met evenveel enthousiasme de salades en bijgerechten maken (De Dames hadden het voorgerecht, hoofdgerecht en toetje al van te voren klaar gemaakt). Nou ja, we kunnen er een heel verhaal van maken….maar de fotos zeggen al genoeg!

IMG_20150530_184214 IMG-20150531-WA0001 IMG-20150531-WA0002